dimecres, 8 de maig del 2013

Les receptes de Sant Ponç

D'on ve aquesta tradició?

Sant Ponç és un sant al qual, la gent resava en cas d'ésser víctima d'algun tipus de paràsit dels que solen mortificar la humanitat. Aquest patronatge li ve del seu martiri.
Des de fa uns quants anys, s'organitza al carrer de l'Hospital, una fira en la que es venen tot tipus d'herbes aromàtiques i remeieres. Antigament la fira s'havia fet en altres indrets i sota la invocació d'altres sants, fins que es va fixar al carrer de l'Hospital i sota l'advocació de sant Ponç, ja que una imatge d'ell es venerava a l'església de l'antic Hospital de la Santa Creu. Quan aquest hospital va canviar de lloc, la imatge va ser traslladada a l'església de Sant Agustí, els capellans de la qual s'encarreguen de la benedicció de les herbes.
La gent solia comprar a la fira una herba beneïda i la tirava sota el llit net de paràsits al llarg de tot l'any.
En l'actualitat la fira ha incorporat altres productes naturals a més de les herbes i ha vist com sortien d'altres fires a diversos llocs de la ciutat i del país amb els mateixos propòsits. La fira de la placeta de Sant Vicenç de Sarrià n'és una mostra.



Receptes de Sant Ponç

Per celebrar Sant Ponç els nens i nenes de l'escola fan pastissos, galetes, melmelades... Algunes de les receptes que elaborem són les següents.


Melmelada de maduixa

Ingredients:
  • 2 kgs de maduixots
  • 1 kg de sucre
Preparació:
  1. Es renten les maduixes i s’hi treu el cap.
  2. Es tallen en bocins.
  3. Es barreja amb el sucre i es deixa macerar fins que treuen suc.
  4. Es posa en una olla o cassola i es fa bullir 20 minuts, més o menys.






Galetes de postres

Ingredients:
  • 210 gr de farina
  • 80 gr de sucre
  • 120 gr de mantega
  • 1 rovell d'ou
Preparació:
  1. Es posa tot dins d'un bol i es fa una pasta amb les mans, fins que es fa una bola, que no enganxa.
  2. Es posa una mica de farina sobre el marbre i s'estén la pasta amb un corró. (No ens ha calgut el corró, però si l'haguéssim fet servir les galetes haurien quedat més homogènies)
  3. Es talla la pasta amb les formes que es vulguin. Les que han tingut més èxit han estat les estrelles, els óssos, els bolets...
  4. Es posa al forn fins que han estat cuites.


Pastís de galetes

Ingredients:

  • 1 tub de galetes "maria"
  • "Nocilla"
  • 1 vas de llet
Preparació:
  1. Poses la llet en un plat i suques les galetes pels dos costats.
  2. Amb una espàtula o ganivet untes una cara de la galeta amb la "nocilla"
  3. Vas unint les galetes formant com un tub
  4. Pel voltant el cobreixes tot amb la "nocilla"
  5. Posa'l una bona estona al frigorífic.
  6. Talla el "braç de gitano" en diagonal.

Pastís de taronja

Ingredients:
  • 250 gr. de mantega
  • 200 gr. de sucre
  • 5 ous
  • 250 gr. de farina
  • 6 taronges (la pell raspada)
  • 1 sobre de llevat Royal
Pel xarop:
  • El suc de tres taronges
  • 200gr. de sucre
Pel guarniment:
  • Una taronja pelada i tallada a rodanxes


Preparació:

  1. En un pot, desfeu la mantega a foc lent. Vigileu que no bulli.
  2. Poseu-la dins del pot de la batedora i afegiu-hi el sucre, els ous un per un, les raspadures de taronja i finalment la farina barrejada amb el llevat. Bateu-ho tot bé cada vegada.
  3. Unteu amb mantega un motlle rodó desmontable d’uns 22cm
  4. Aboqueu-hi la pasta i entreu-lo al forn. Si és elèctric a 180ºC, si és de gas el termostat a 4. El temps de cocció és d’uns 45 minuts.
  5. Per fer el xarop cal que feu bullir el suc de les taronges i el sucre durant 25 minuts.
  6. Desemmotlleu el pastís quan encara sigui tebi i aboqueu-hi el xarop per sobre. Si aneu punxant el pastís amb una forquilla, el xarop penetrarà més bé i el pastís quedarà més ben amarat.
  7. Col·loqueu per sobre el pastís les rodanxes de taronja.