dilluns, 11 de novembre del 2013

La festa de la castanyada

La Castanyada és per a nosaltres la segona festa del curs. La celebrem dels més petits als més grans perquè és una festa carregada de tradició - literària i culinària- que no volem perdre. De bon matí, al pati, s'encén la torradora i la càlida olor de castanyes torrades i calentes s'escampa per tota l'escola.
Els panellets ja estan fets des de la vigília. Les classes de 1r a 4t n'han fet per a tota l'escola, amb una bona varietat de sabors: coco, cacau, pinyons, ametlles, codonyat... Vaja, que n'hi ha per tots els gustos!
A mig matí arriba la Maria Castanya del Montseny, que és rebuda amb molta admiració per les classes d'Oreneta, Gira-sol i Picot, els quals personifiquen en ella, la Maria Castanya, aquella nena petita del conte dels follets i el vell corb Croc, que cada any els explica la mestra i que tant els agrada tornar a escoltar. La Maria Castanya s'ha fet molt gran però coneix molt bé la "seva història" i respon a totes les preguntes dels nens i les nenes que la miren embadalits i encuriosits per saber com són els follets, si encara viu amb ells...
Els nens i nenes l'obsequien amb els poemes de tardor, cançons i danses que han après per aquest dia, guarnits amb el vestuari que s'han fabricat ells mateixos.
Després, acomiadem la Maria fins l'any vinent, que tant ella com nosaltres esperem tornar-nos a veure!
A la tarda, els nens i nenes de 1r a 4t comparteixen jocs a l'entorn de la castanya, tot fent diferents curses d'habilitat: corren sostenint castanyes amb una cullera a la boca, damunt de l'esquena, entremig de dos fronts, ...
Després ballen una dansa i fan un gran berenar a base de castanyes i panellets fets per ells mateixos.
Els nens i nenes de Cicle Superior celebren la festa sortint d'excursió per Collserola on fan un joc d'orientació. Després de dinar tornen a l'escola per menjar-se els seus panellets i castanyes.