L’escola
Orlandai segueix una vella tradició que existeix a Catalunya: fer palmes quan
s’acosta el Diumenge de Rams.
Les
palmes es fan amb palmons, que no són altre cosa que branques de palmera.
Prèviament s’han decolorat, privant-los de la llum i tractant-los amb sofre. A
Catalunya el comerç de la palma blanca està documentat des del 1429.
És curiós
saber que al Regne Unit, on també se’n fan, les prefereixen verdes, sense el
tractament que les fa blanques.
Tota aquesta producció tradicional es pot admirar a la processó de les palmes de Diumenge de Rams, que commemora l’entrada triomfal
de Jesucrist a Jerusalem. Aplega milers de participants i està documentada des
del 1371.
Els més
petits de l’escola, quan fem les palmes, ho tenen molt fàcil, perquè només fan
cucs. A mesura que ens anem fent grans ho fem més complicat. La palma es pot
fer de molts pisos i de moltes formes diferents. Hi dos tipus de volta per
pujar un pis: la volta rodona, la volta
en punta... En acabar, si es vol, es pot decorar amb cucs.
Quan acabem
agafem una bossa de plàstic i la mullem perquè no s’assequi la palma. La
fiquem dins i ja la podem regalar a la família
Paulina i Ada